ДГ 123 Шарл Перо
Детска градина в град София

Съвети за лесна адаптация в детската градина

Много често тръгването на градина е съпроводено със сълзи при раздялата с родителите и нежеланието на детето да влезе в групата. Понякога това поведение продължава с месеци. Ето няколко съвета как да се преодолее този период най- безболезнено за вас и вашето дете:

 

  1. Водете детето още от първите дни.

Обикновено децата в групата се събират постепенно. Опитайте се детето ви да бъде в числото на първите, защото ще му бъде по- лесно да се запознае с по- малък брой деца, отколкото с цели 20 и повече.

  1. Идете по- рано и влезте с детето в групата. Помолете възпитателя да ви покаже стаята за игра. Разгледайте играчките, покажете на детето къде ще се храни, къде ще спи. Когато то остане само, ще му бъде по- леко в новата обстановка.
  2. Не плашете детето с градината. Често се случва някоя майка да предупреждава детето си: „ Ако не ме слушаш, ще те пратя на градина”. Заплашвайки го с  градината, вие формирате негативно отношение към учреждението и към самия възпитател. Затова е по- добре предварително да се говорят само хубави неща за градината.
  3. Не стойте под прозорците!

Родителите, особено майките, преживяват раздялата не по- леко от своите деца. За това не стойте под прозорците на групата. Така само ще се натъжите повече, а детето има нужда от спокойна и радостна майка. Ако има някакъв проблем с детето ви, вас така или иначе ще ви потърсят по телефона. Затова е по- добре да се възползвате от раздялата и да си намерите по- интересно занимание или развлечение.

  1. Предоставяйте на бащата тази отговорна задача.

Ако за вашето дете раздялата с мама е болезнена, помолете баща му да го води на градина, поне на първо време. Децата се разделят по- лесно с бащите си, защото и по- рано нееднократно са го изпращали за работа.

  1. Бъдете уверени и решителни

Ако все пак детето плаче в съблекалнята и не ви пуска да си тръгнете, не го уговаряйте и не чакайте, докато се успокои. Обяснете му, че го обичате и че непременно ще дойдете да го вземете, но сега трябва да тръгвате. След това твърдо, без да чакате да се успокои, го отведете в стаята за игра. Сълзите няма да изсъхнат бързо, но с всеки следващ дан процесът по раздялата ще преминава по- спокойно.

  1. Поглезете детето си.

Ако имате такава възможност, 1-2 пъти седмично прибирайте детето си по- рано. Това ще бъде празник за него. Позаинтересувайте се от проблемите му, разпитайте го как е преминал денят му. Обсъдете заедно възникналите проблеми. Обгърнете го с внимание.