дете-книга

 

Най-добрият начин за развитието на мисленето и фантазията на детето е, естествено, четенето. Но в епохата на съвременните технологии е много сложно да покажете преимуществото на книгите пред телевизора и интернет. Ще разгледаме 6 начина, с които може да научите детето на любов към четенето от ранна детска възраст.

Четете на детето от ранна детска възраст

Нека четенето на книги не бъде развлечение за детето само преди сън. Нека детските книги бъдат първите му играчки. Нека те станат забавление по време на разходки, в кафето или по всевъзможните опашки, за да минава времето приятно във всяко едно място.

Не оказвайте натиск върху детето да се научи да чете

Нека четенето на книги се превърне в ежедневен развлекателен ритуал и помогне във всеки един момент да си почине и да се пренесе в интересни приказни страни и вашият малчуган.

Съществува стереотип, че нивото на интелект на детето се проявява в способността му да чете. Но това не е така! Всяко дете има свой ритъм и всеки се учи да ходи, говори и чете по различно време.

 

Но често родителската суета и безгранична амбиция водят до това, че се опитват да научат детето да чете колкото се може по-рано, оказвайки му натиск и упреквайки малчугана, а после се чудят защо детето не обича да чете.

дете-чете-книгаЧетете заедно и уважавайте интересите на детето

За да развиете любовта на детето към четенето, първо трябва да изясните какво му харесва най-мноог. За тази цел му позволете само да си избере произведения.

Защото някои деца обичат кратки разкази, други дълги, за да може по-дълго да не се разделят с героите; някои предпочитат приказки, други приключения и т.н.

При това не се учудвайте, ако детето доста дълго време иска да му четете една и съща книга. Това значи, че тя за него просто олицетворява комфорта в психологически план.

Вероятно и вие сте имали такава книга. Пробвайте да я прочетете сега и ще се върнете в същото състояние на комфорт, което сте изпитвали и в детството.

Превърнете четенето в игра

Не трябва да разказвате на детето приказки, като твърдите, че от книгите ще стане по-умно и ще влезе в университет. Това съвсем не са интересни аргументи за децата. Децата ще се научат да четат книги, само ако възприемат този процес като игра.

Измислете правила и условия на своята игра. Един пример – научете детето да измисля. Измисляйте с него истории. Помислете какво ще се случи с героите след края на разказа. Каква им е предисторията? Можели ли са да постъпят по друг начин?

Интересът към измислените светове е основата на потребността да четата в бъдеще. Това е и най-добрият начин да се сформира у детето творческо въображение. Децата с развита фантазия ще искат още по-сложни истории – ще бъдат привлечени от книгите.

дете-учи

Превърнете покупката на книга в приключение

Това може да се брои за продължение на предишната точка – запознанството с книгата може да се певърне в увлекателна игра.

Достатъчно е да дадете на детето кошница и един час на разположение в книжарницата, за да бяга междуу рафтовете, да разглежда кориците, да разлиства страниците, да разглежда илюстрациите, да прочита анотациите.

След покупката изучете книгата в кафенето, прочетете първите страници преди лягане – всички теззи читателски ритуали са много полезни, те буквално примамват детето в нов вълшебен свят.

Намалете времето за използване на електронните джаджи

В света на модерните технологии информацията се предоставя на детето готова във визуализирана форма. И благодарение на интернет и телевизията от децата не се изисква никакво допълнително напрежение – мозъкът бързо се учи да работи на намалена енерго потребление, защото не е нужно нищо да си представя – така или иначе е показано на екрана.

Четенето е далеч по-трудоемък процес, точно затова то изглежда доста по-неблагоприятно в сравнение с модерните гаджети.

Затова е добре да ограничите престоя на децата пред сините екрани. В допълнение трябва да дадете предимство на хартиените книги, защото електронните устройства потискат изработката на нощния хорон мелатонин.

И най-важното – четете и самите вие!