ДГ 123 Шарл Перо
Детска градина в град София

Играй с нас и се учи

Уважаеми родители,

Последните събития, свързани с пандемията от коронавирус (COVID-19), промениха ежедневието на много деца и техните родители. Много семейства са изолирани, поставени под карантина, училищата и детските градини са затворени. Много родители вероятно се чувстват под голям стрес. Стресът е свързан не само с опасения за здравето, но и с необходимостта да се справят с новата реалност да останат в продължение на дни вкъщи с децата, чийто дневен режим е силно нарушен.

За децата може да е трудно да се приспособят към новото си ежедневие, което може да наруши тяхното усещане за структура, предвидимост и безопасност. Затварянето вкъщи и липсата на контакти и възможности за игра с връстници може да ги направи тревожни. За децата може да е трудно да разберат това, което виждат по телевизията или в интернет или пък чуват от другите хора, затова е по-вероятно да чувстват тревога, стрес или тъга. Липсата на възможности за игра на открито може да ги направи по-неспокойни, което допълнително увеличава стреса за техните родители.

Настоящите насоки имат за цел да ви дадат някои идеи как да организирате времето, как да говорите с децата и да подпомогнете развитието им в настоящите условия.

Създайте и поддържайте своя дневна програма

 • Направете си дневна програма заедно с детето. Нарисувайте програмата, като изобразите всяка дейност и по кое време на деня тя трябва да започне.
 • Организирайте програмата в съответствие с обичайното ежедневие, което детето е имало в детската градина преди настоящата ситуация (закуска, обяд, време за игра, сън, балансирано време за физическа активност и почивка, както и време за учене).
 • Включете детето в ежедневните домакински дейности, като определите неговите задължения или роля (напр. нареждане на масата за обяд, поливане на цветята, сгъване на чистите дрехи и др.)
 • Включете в програмата регулярни дейности за цялото семейство – съвместен обяд и вечеря, съвместни игри или дейности за развлечение. Опитайте се да спазвате програмата, защото предвидимостта ще помогне на малките деца да се чувстват сигурни и в безопасност.
 • Направете списък с дейности, които могат да се провеждат вкъщи или на открито, ако условията позволяват.
 • Редувайте физически дейности (например танци, йога, построяване на замък от възглавници или кашони) с някои по-спокойни (почивка, четене на книжки).  
 • Позволете на вашите деца сами да изберат дейности и не забравяйте, че малките деца могат да фокусират вниманието си за кратко време и бързо губят интерес. 
 • По-важно е да  заредите ученето с положителна емоция и да го направите забавно, отколкото да се безпокоите за това дали детето напредва. Приятните преживявания, като четенето на книжки заедно, разказването на истории и игрите, са забавни начини за учене без стрес.

 Подходящо време пред екрана и съдържание

 • Защитете детето от неподходящи предавания по телевизията, които могат да увеличат неговото безпокойство и стрес. Ограничете новините за коронавируса, които като семейство гледате/слушате, особено в присъствието на малките деца. Недейте да мислите, че те не слушат, дори и да не гледат телевизора.
 • Определете времето за телевизия на детето в ежедневната програма и се уверете, че съдържанието е подходящо за детето. Ако малките деца бъдат оставени пред телевизионния екран или екрана на компютъра/телефона за значителен период, това може да наруши тяхното интелектуално и социално-емоционално развитие.
 • Децата учат най-добре чрез взаимодействието си с други хора – гледайте някое предаване заедно и обсъждайте това, което се случва на екрана.
 • Използвайте технологиите, за да компенсирате социалната дистанция (скайп, Zoom, Whatsapp) и да се свържете с приятели и близки.

Прилагайте позитивни методи за възпитание

 • Продължителното затваряне в дома със семейството предоставя възможност да засилите връзката си с детето чрез съвместни дейности и споделено време.
 • Помнете, че тази ситуация е също толкова трудна за децата, колкото и за вас, и те реагират на нея в съответствие с възрастта и развитието си. Опитайте се да имате реалистични очаквания към децата, които ще ви позволят конструктивно да адресирате нежелано поведение от тяхна страна (непрекъснат плач, тръшкане, проблеми със съня или храненето и др.)
 • Намерете време да заздравите връзката със своя партньор и да се подкрепяте взаимно, като покажете на своите деца модел на поведение.

 НИЕ ВИ ПРЕДОСТАВЯМЕ НЯКОЛКО ИДЕИ ЗА ИГРИ, КОИТО ЩЕ ДАВАТ И ЗНАНИЯ ПО РАЗЛИЧНИ НАПРАВЛЕНИЯ. ИГРИТЕ СА РАЗПРЕДЕЛЕНИ ПО РАЗДЕЛИ: ЛАБИРИНТИ; ЛЪЖА ИЛИ ИСТИНА И Т.Н.